Thursday, 9 August 2012

1.4 Langkah – Langkah Menangani Masalah Gangguan Emosi di Kalangan Murid.


1.4 Langkah – Langkah Menangani Masalah Gangguan Emosi di Kalangan Murid.

Program – program pendidikan sebagai sokongan dalam pembentukkan tingkah laku. Program ini bertujuan membantu mereka yang mempunyai masalah gangguan emosi untuk meningkatkan pencapaian akademik, membangunkan kemahiran sosial, meningkatkan kemahiran dalam mengawal tingkah laku dan meningkatkan konsep kendiri.

Murid yang mengalami masalah psikologi perlu mendapat khidmat sokongan daripada kaunseling.

Murid perlu diberi bimbingan kerjaya supaya dapat meningkatkan konsep kendiri yang lebih positif

Kerjasama daripada ibu bapa sangat penting bagi meningkatkan akademik murid dari masa ke semasa.

Guru menggunakan modifikasi tingkah laku yang bersesuaian dengan murid. Peneguhan positif diberikan kepada tingkah laku yang baik, manakala dendaan diberikan kepada tingkah laku negatif.

Murid mendapat pendedahan yang maksimum mengenai cara meningkatkan kecerdasan emosi dengan lebih berkesan. 

Guru mahir dalam mengawal kelas melalui pendekatan peraturan. Murid perlu jelas dengan peraturan - peraturan yang telah disediakan oleh guru. 

Murid perlu diberi peluang mengenai kesalahan yang telah dilakukan. Seterusnya diberi peluang untuk memperbaiki kesalahan tersebut

Berikut dinyatakan persamaan dan perbezaan antara emosi guru dan murid


1.3 Punca gangguan emosi


1.3 Punca gangguan emosi

Mengiku Terri Mauro (2004), banyak faktor yang berkait dengan gangguan emosi dalam kalangan kanak – kanak. Namun begitu, antara faktor – faktor yang ketara ialah masalah ketidakfungsian otak, pemakanan dan masalah keluarga.

Perbalahan keluarga mampu menyumbang murid mengalami masalah emosi kritikalBerikut dinyatakan sebab dan akibat berlakunya masalah emosi murid  
   
     


Penderaan emosi rosakkan psikologi anak

UNICEF lancar kempen didik masyarakat, ibu bapa sedia persekitaran selamat, terjamin
KETIKA penderaan fizikal terhadap kanak-kanak semakin kerap dilaporkan, masyarakat seolah-oleh terlupa bahawa penderaan berbentuk emosi turut membawa natijah tidak kurang teruknya kepada mangsa. Mungkin penderaan emosi tidak menampakkan kesan nyata menyebabkan ramai menutup mata kepada masalah itu sedangkan ia umpama barah yang memakan tahap keyakinan diri kanak-kanak sehingga boleh merosakkan psikologi mangsa.

Penderaan emosi berlaku apabila ibu bapa atau penjaga tidak mengambil berat dan mengasihi anak, dengan gagal memberi perhatian, kasih sayang dan persekitaran sokongan bersesuaian dengan perkembangan mereka. 

Akta Kanak-Kanak 2001 menyatakan seorang kanak-kanak mengalami kecederaan emosi jika wujud kerosakan pada fungsi mental dan emosi yang dibuktikan dengan antaranya, gangguan mental dan tingkah laku, termasuk kebimbangan, kemurungan, memencilkan diri, menunjukkan tingkah laku permusuhan atau perkembangan lambat.

Ia berlaku apabila ibu bapa atau penjaga tidak mampu menangani tekanan dialami setiap hari seperti keletihan, tidak mempunyai pekerjaan, kemiskinan, perceraian, kematian, krisis kesihatan dan masalah mental. Ketika kanak-kanak mungkin pulih daripada kecederaan fizikal, kesan penderaan emosi mungkin berterusan, termasuk risiko peningkatan kemurungan berpanjangan, kurang keyakinan diri dan tidak pandai menjalin hubungan.

Naib Presiden Persatuan Sosial Malaysia, Amy Bala, berkata sekadar menyediakan keperluan asas kepada kanak-kanak, tetapi mengabaikan aspek kasih sayang dan perhatian, juga dianggap satu bentuk penderaan.

“Ramai menyangka apalah yang seorang kanak-kanak tahu. Mereka menyangka kanak-kanak cuma perlukan keperluan asas. Kanak-kanak bukan hanya perlukan makan, minum, perlindungan dan tempat tinggal yang selesa, mewah dan sebagainya, malah mereka juga perlukan masa.

“Kadang-kadang ibu bapa atau orang dewasa lupa kanak-kanak sebenarnya ingin berkongsi sesuatu. Tindakan mereka memberi gambaran mereka perlukan perhatian. Malangnya, kita pandang perkara itu remeh.


“Kita penat kerana lapan jam bekerja sehingga tidak memberi perhatian kepada anak sekembali ke rumah, tetapi kita terlupa anak juga menunggu sehingga lapan jam untuk mendapatkan perhatian ibu bapa,” katanya.

Berikutan itu, kempen anjuran Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF), ‘Get on Board: Raise Your Hand, Stop Child Abuse Now’ dilancarkan untuk membuka mata masyarakat, bukan hanya penderaan fizikal dan seksual saja perlu dicegah, sebaliknya segala bentuk penderaan.

Kempen selama dua bulan itu bertujuan mendidik masyarakat mengetahui dengan lebih lanjut apa yang mereka boleh lakukan untuk mencegah penderaan terhadap kanak-kanak.

Menurut wakil UNICEF di Malaysia, Hans Olsen, setiap kanak-kanak mempunyai hak untuk membesar dalam persekitaran yang selamat dan dilindungi.

Katanya, masyarakat perlu disedarkan mengenai kesan buruk penderaan kanak-kanak dan menggesa penduduk negara ini mengetahui lebih lanjut mengenai penderaan dan apa yang boleh dibuat untuk melindungi golongan itu.

Justeru, kempen berkenaan dianjurkan bagi memperkasa dan menggalakkan orang ramai terbabit secara individu dan menyokong keluarga serta ibu bapa bagi mencegah sebarang bentuk penderaan kanak-kanak.

Kempen secara online selama dua bulan itu diharap meraih sokongan 100,000 rakyat Malaysia menjelang Hari Hak Asasi Manusia yang disambut Disember ini.

Orang ramai yang ingin menyertai dan memberi sokongan kepada kempen itu boleh melayari laman web www.uniteagainstabuse.my.

“Masalah ini perlu ditangani bersama, apa yang paling penting bukan mencari kesalahan orang lain, sebaliknya sama-sama membantu menanganinya. Daripada berdiam diri dan menunggu kerajaan bertindak, lebih baik kita sebagai rakyat mengambil inisiatif menghalang semua bentuk penderaan,” kata Olsen.

sumber rujukan : http://www.bharian.com.my/articles/Penderaanemosirosakkanpsikologianak/Article/ 

1. HAK ASASI KANAK - KANAK

hakasasikanak-kanak2-100829003643-phpapp02

2. HAK ASASI KANAK - KANAK DI MALAYSIA

Hak Kanak-kanak Di Msia

3. USAHA- USAHA MELINDUNGI KANAK -KANAK

Usaha Dalam Melindungi Kanak-kanak

GANGGUAN EMOSI PERLU DITANGANI


Gangguan emosi perlu ditangani
TAN SRI LEE LAM THYE ialah Ahli Majlis Penasihat Promosi Kesihatan Mental.
KEBELAKANGAN ini, terdapat beberapa kejadian bunuh diri berlaku termasuk dalam kalangan murid sekolah. Walau apa pun puncanya, ia berkaitan dengan masalah emosi atau gangguan terhadap kesihatan mental individu terbabit.
Ini menunjukkan terdapat keperluan mendesak kerajaan dan lain-lain pihak berkaitan untuk meningkatkan usaha mempromosi kesihatan mental yang baik kepada rakyat termasuk murid-murid dan warga sekolah.
Apa yang menyedihkan, ramai yang tidak mengambil serius perkara ini atau kurang prihatin bagaimana untuk bertindak apabila berhadapan dengan mereka yang menunjukkan kecenderungan membunuh diri atau pun yang mengalami kemurungan.
Masalah kesihatan mental terutamanya berkait dengan stress yang tidak dapat ditangani adalah serius dan perlu diberi perhatian supaya gangguan seperti kemurungan atau depression dan cubaan bunuh diri dapat dielakkan.
Kajian Kesihatan Morbiditi Kebangsaan Malaysia pada 2006 menunjukkan masalah kesihatan mental di kalangan kanak-kanak dan remaja adalah 20.3 peratus (%) dan ini menunjukkan peningkatan berbanding 13% pada 1996.
Dengan bilangan remaja yang mengalami masalah ini meningkat, pada Januari 2011, Majlis Penasihat Promosi Kesihatan Mental, Kementerian Kesihatan yang dipengerusikan oleh Menteri Kesihatan memutuskan supaya satu projek perintis Program Minda Sihat Menangani Stres dilaksanakan di enam buah sekolah menengah di seluruh Malaysia.
Program dengan kerjasama Kementerian Pelajaran ini akan mengenalpasti status kesihatan mental murid-murid sekolah melalui saringan tahap stress, keresahan dan kemurungan. Mereka yang dikenalpasti mempunyai masalah ini, akan diberi intervensi sewajarnya termasuk kaunseling dan kemahiran daya tindak kesihatan mental (mental health coping skills).
Antara aktiviti promosi kesihatan mental yang boleh dilaksanakan di sekolah termasuk mengenali lebih dekat tentang kesihatan mental di dalam komuniti sekolah melalui ceramah, pameran dan kuiz yang boleh dijadikan aktiviti kokurikulum serta melibatkan PIBG dan kelab sekolah.
Sekolah perlu mempunyai lebih ramai kaunselor yang terlatih dengan kemahiran untuk membimbing dan membantu pelajar untuk menguruskan stres.
Kita tidak boleh menafikan bahawa sistem pendidikan berorientasikan peperiksaan telah menambah tekanan kepada ibu bapa dalam mengharapkan anak-anak menunjukkan prestasi yang baik di sekolah.
Walaupun ibu bapa mengatakan bahawa mereka tidak memberi tekanan tersebut, namun anak-anak tahu harapan tinggi itu terhadap mereka. Apabila gagal memenuhinya, kesannya akan memudaratkan mereka.
Kita perlu memupuk keyakinan diri anak-anak agar sebarang kegagalan atau kekecewaan dilihat sebagai suatu peluang untuk mencuba semula daripada menjadikannya suatu kekurangan dan akhirnya menyebabkan mereka memilih jalan mudah untuk keluar dari masalah tersebut.
Gangguan seksual punca kemurungan kanak-kanak
Oleh RABIATUL ADAWIYAH KOH ABDULLAH
adawiyah.koh@utusan.com.mySejak akhir-akhir ini, golongan kanak-kanak lebih cenderung menjadi mangsa gangguan seksual. Boleh dikatakan sejak beberapa bulan lalu ada saja kes jenayah seksual.Bayangkan anak-anak kita sedang bermain dengan ceria bersama rakan-rakannya pada minggu lepas, tiba-tiba mengalami kemurungan pada hari ini. Bagi ibu bapa yang kurang peka, perubahan anak-anak mereka tidak langsung menjadi tanda tanya.
Senario ini perlu diubah dan keluarga kanak-kanak mesti memerhatikan tingkah laku anak mereka jika ada sebarang perubahan. Ini kerana kanak-kanak adalah insan yang perlu dilindungi daripada segala bentuk kekerasan atau keganasan yang memudaratkan fizikal, mental dan emosinya.
Golongan ini perlu sentiasa diawasi agar tidak terbabit dalam sebarang bentuk penindasan, penganiayaan dan kezaliman seperti kekerasan fizikal, penderaan seksual dan pembunuhan.
Segala bentuk keperluan mental, fizikal dan spiritual kanak-kanak perlu diberi perhatian sewajarnya. Dalam konteks masyarakat pula kanak-kanak memerlukan perlindungan undang-undang dan keprihatinan masyarakat dalam membendung dan mencegah sebarang bentuk perlakuan jenayah ke atas kanak-kanak.
Apa yang dimaksudkan gangguan seksual kanak-kanak? Pensyarah di Jabatan Psikologi Pendidikan dan Kaunseling, Universiti Malaya (UM), Dr. Mariani Mohd. Nor berkata, gangguan seksual kanak-kanak didefinisikan perlakuan individu iaitu pemangsa memaksa atau cuba mempengaruhi serta mengugut mangsa sama ada melakukan hubungan seksual atau gangguan seksual banyak cara termasuk memasukkan objek dalam mulut, tubuh, dubur dan kesakitan fizikal.
Dr. Mariani memberitahu, perbuatan mengusap-usap kadang-kadang mengelirukan kanak-kanak kerana mereka menganggap itu sentuhan sayang.
"Dalam kes ini, pelaku akan memujuk mangsa. Misalnya memaksa mangsa menanggal baju atau melakukan seks oral. Oleh itu, kanak-kanak perlukan bimbingan kerana perbuatan tersebut bukan perkara normal. Perlu diingat, perkara ini boleh menjadi serius hingga menyebabkan gangguan emosi mereka dan mengakibatkan kemurungan," katanya.
Dr. Mariani menjelaskan, kanak-kanak sering menjadi mangsa gangguan seksual kerana pada peringkat umur ini, mereka mudah menerima keputusan orang dewasa seperti pemangsa.
Berbeza dengan remaja, mereka ada persetujuan dengan orang yang di sekeliling mereka.
"Ugutan mengakibatkan kanak-kanak keliru walaupun perbuatan itu salah. Tanpa bertanya kenapa atau apa, mereka akan menurut kata pemangsa," jelasnya.
Di sebalik kejadian ini, kanak-kanak akan meninggalkan ingatan atau kenangan dalam memori mereka apabila dewasa kelak. Terdapat tiga peringkat umur kanak-kanak iaitu awal (empat tahun ke bawah), pertengahan (empat hingga tujuh tahun) dan lewat kanak-kanak (tujuh hingga 11 tahun).
"Bawah empat tahun, kanak-kanak biasa mengalami emosi dan perasaan tidak stabil. Selain itu, fizikal juga tidak sesuai untuk menjalinkan hubungan seks kerana fizikal masih lagi kecil.Penderaan seks juga aka mengakibatkan sakit seperti koyakan di alat sulit.Peristiwa ini akan meninggalkan kesan perasaan seperti takut kepada kanak-kanak tersebut," jelasnya.
Bahkan, perbuatan berulang mengakibatkan kanak-kanak menjadi trauma. Kes seperti ini akan membantutkan perhubungan sosial iaitu kanak-kanak yang ceria bertukar menjadi takut.
"Hubungan dengan kanak-kanak sebaya turut terjejas termasuk pemikiran dan menjadikan perkembangan menjadi tidak normal kerana tidak sama dengan kanak-kanak lain yang tidak mengalami gangguan seperti mereka.Ia memberi kesan dari segi perasaan dan emosi untuk jangka masa panjang dan pendek," ujarnya.
Mengulas kejadian bayi dicabul di Bandar Baru Sentul baru-baru ini, Dr. Mariani memberitahu, kanak-kanak bawah umur setahun juga mengalami kesan psikologi yang sama.
Kanak-kanak peringkat umur ini masih tidak fasih berbahasa dan kebanyakan gangguan seks yang berlaku dilakukan oleh keluarga dan kenalan terdekat.
"Bagi bayi, perbuatan dera seksual seperti perbuatan normal kerana mereka tidak memahami perkara di sekeliling mereka. Di sinilah peranan ibu bapa amat penting.
Jika anak menangis dan tidak selesa, demam, mereka perlu membuat pemeriksaan lanjut seperti berjumpa dengan doktor selain memerhati perubahan kelakuan perlakuan anak," ujarnya.
Tambah Dr. Mariani, kanak-kanak bawah satu tahun tidak tahu yang mana salah dan benar.
Malah, kanak-kanak setahun ke atas sama ada lelaki dan perempuan juga perlu dididik bahawa alat sulit tidak boleh dipegang oleh kecuali ibu bapa. Maka, di sinilah kebijaksanaan ibu itu sendiri perlu dan prihatin terhadap perkembangan anak-anak mereka.
Secara keseluruhannya, kanak-kanak yang mengalami gangguan seksual akan mendapat kesan psikologi termasuk kemurungan.
"Lama-kelamaan ia akan mengakibatkan kendiri kanak-kanak menjadi rendah.
Misalnya, tidak dapat bergaul seperti kanak-kanak lain. Ia juga memberi kesan dari segi pencapaian akademik," jelasnya.
Justeru itu, ibu bapa jiran dan masyarakat perlu peka terhadap perkara di sekeliling mereka. Jika perkara ini terjadi di kalangan ahli keluarga, mereka perlu tahu saluran mana nak pergi dulu.
Hakikatnya pada hari ini, kebanyakan ibu bapa sentiasa malu untuk mendedahkan perkara sebenar.
"Antara saluran yang boleh digunakan termasuk pertubuhan wanita, tele dera atau pusat krisis wanita untuk mengadu kes penderaan seksual. Selain itu, ibu bapa perlu bertenang dan jangan panik," katanya.
Dalam konteks ini, mangsa memerlukan sokongan keluarga. Lebih malang, ibu bapa kadang-kadang tidak mempercayai anak-anak apabila mereka mengadu. Contohnya, apabila anak mereka memberitahu bahagian alat sulit mereka sakit, ibu bapa tidak mempercayai aduan tersebut.
"Jika gangguan seksual dialami oleh keluarga, mereka perlu sentiasa memberi sokongan walaupun ibu bapa sibuk bekerja. Masyarakat perlu tahu kanak-kanak merupakan golongan yang keliru dengan perasaan, mudah dipengaruhi dan tidak tahu apa nak dibuat.
Kita perlu membantu supaya kanak-kanak ini kelak lebih berterus terang dan berani," jelasnya.
Bagi menaikkan semula motivasi mangsa, keluarga perlu menyampaikan perasaan simpati menerusi sokongan.
Laporan polis juga perlu dibuat dan masyarakat perlu tahu perkara ini bukan sesuatu yang memalukan.
"Ibu bapa perlu ingat tindakan tersebut dapat menyelamatkan orang lain. Kes penderaan seksual yang terjadi dapat dijadikan pengajaran dalam masyarakat," katanya.

PENYEKSAAN KANAK - KANAK SOMALIASudahlah jatuh ditimpa tangga, begitu malang nasib kanak - kanak somalia. Kekurangan keperluan hidup merupakan masalah utama, ditambah lagi dengan penderaan. Bersyukurlah kita.

sumber rujukan: http://www.youtube.com/watch?v=7jkzEA0gujI&feature=fvwrel

HENTIKAN PENDERAAN KANAK - KANAKSemoga tayangan ini mmeberikan sedikit keinsafan dalam kehidupan kita sebagai makhluk ALLAH.

sumber rujukan :http://www.youtube.com/watch?v=r6KUhmVExXg

IBU DERA ANAKTegar seorang ibu mendera anaknya. Besar sangatkah kesalahan seorang anak yang merupakan rezeki dan amanah daripada ALLAH S.W.T. Saksikan dan berikan pendapat anda.

sumber rujukan : http://www.youtube.com/watch?v=TjxNwS1Hr2o&feature=related

1.2 GANGGUAN EMOSI DALAM KALANGAN MURID


1.2 Gangguan Emosi Dalam Kalangan Murid

Guru di dalam kelas memainkan peranan yang penting bagi mengekalkan proses pengajaran dan pembelajaran dapat dijalankan dengan sama. Oleh itu, guru haruslah mengambil tahu masalah emosi yang dihadapi oleh murid. Murid yang sering mengalami masalah emosi didalam kelas, akan menunjukkan tingkah lakuyang pasif seperti menyendiri. Berikutan dengan situasi ini, maka jelaslah bahawa murid tersebut mempunyai konsep kendiri yang rendah serta menghadapi masalah dalam pergaulan.

murid - murid di dalam kelas


Murid yang mengalami masalah emosi, mampu memberikan kesan negatif kepada pencapaian akademiknya. Hal ini mampu menjejaskan hubungan murid dengan orang lain dan keupayaannya belajar sebagai seorang murid.

Tanggungjawab guru adalah mengenal pasti gangguan emosi muridnya dan mengambil langkah – langkah tertentu untuk mengatasinya.
Kanak – kanak yang mengahadapi gangguan emosi biasanya


  • Tidak berupaya untuk berinteraksi secara normal dengan kanak – kanak lain. Tingkah laku mereka adalah lebih bersifat keanak –anakan dan tidak mengikut tahap umur mereka.


  • Ada kalanya mereka didapati liar dan ganas, tidak mempunyai sifat sabar dan kerap mengamuk. Hal ini bermakna murid yang mengalami masalah emosi sering menunjukkan tingkah laku kurang sesuai dengan situasi normal. 

salah satu tingkah laku murid masalah emosi


1. GANGGUAN EMOSI


Gangguan emosi adalah satu situasi dan juga keadaan ketika seseoarang itu mengalami masalah emosi sehingga mengganggu dirinya sendiri. Gangguan ini berlaku sama ada emosi yang dialami adalah terlalu kuat misalnya terlalu sedih. Selain itu, mengalami masalah tidak ada emosi di dalam dirinya sendiri seperti tidak bahagia dan emosi yang mengalami masalah konflik misalnya terlalu marah. 


emosi yang berbeza - beza pada setiap individu


Individu yang terasa emosinya terganggu disebabkan
*    Seseorang itu mengalami emosi tertentu seperti depresi, kecemasan dan kemarahan. Semua ini sentiasa dialami atau menjadi terlalu kuat.

*    Seseorang itu jarang mengalami gangguan emosi. Sekiranya berlaku, hanyalah pada peringkat lemah. Mereka berasa tidak mampu menunjukkan kasih saying, kepercayaan, sentiasa marah atau penolakan.

*    Seseorang itu berasa sukar untuk berhubung dengan orang lain mungkin disebabkan teman – teman membuatnya berasa bersalah, kecewa atau rakan – rakan menimbulkan perasaan takut dan sebagainya.

*    Seseorang berasa mengalami konflik kerana mempunyai dua atau lebih emosi. Misalnya antara marah dan takut, antara benci dengan sayang.

Mengikut Achamando Mendatu (2007), gangguan emosi merupakan perasaan takut dan cemas. Ada tujuh jenis perasaan takut.

jenis - jenis ketakutan

Orang yang fobia akan mengalami satu keadaan di mana dirinya akan memasuki situasi yang menakutkan dan kemudian akan digambarkan dengan kecemasan. Misalnya seseorang yang mengalami fobia sosial akan mengalami ketakutan luar biasa pada penilaian orang lain. 
                                                                                                                                   
PENGENALAN GANGGUAN EMOSI

Emosi merupakan salah satu tunjang yang penting dalam kehidupan setiap insan di muka bumi ini. Jika emosi diganggu, akan timbul beberapa masalah yang mampu memberikan kesan - kesan yang negatif kepada diri sendiri seperti tidak bersemangat dalam melakukan sesuatu perkara. Jika berlarutan, gangguan emosi ini akan menjadi penyakit yang lebih serius dan boleh menyebabkan gangguan mental. Wednesday, 8 August 2012

Murid tahun lima menang Proton Preve
Nor Juliana Suhaila Sudirman (tiga dari kiri) bersama kereta Proton Preve yang dimenanginya pada Program Pemacuan i-Think di Kuala Lumpur, semalam. Turut hadir, bapanya, Sudirman Mat Toufik (dua dari kiri), ibunya, Sarmila Saparuddin (kanan) dan adiknya, Nur Anisa Suhaila.
KUALA LUMPUR 7 Ogos – Seorang murid tahun lima Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Lui, Hulu Langat, Nor Juliana Suhaila Sudirman, 11, dipilih sebagai pemenang hadiah utama cabutan bertuah iaitu sebuah kereta Proton Preve pada majlis kemuncak Program Pemacuan i-Think.
Menurut Nor Juliana Suhaila, dia tidak menyangka memperoleh hadiah yang begitu bermakna dan besar nilainya.
“Saya juga berpuas hati dapat mempelajari tentang lapan ‘Peta Minda’ i-Think yang sangat berguna dalam kemahiran berfikir tahap tinggi.
“Peta minda tersebut amat berfaedah dan dapat digunakan dalam pembelajarannya serta persediaan untuk menghadapi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun depan,” katanya selepas menerima replika kunci Proton Preve daripada Ketua Pegawai Eksekutif Agensi Inovasi Malaysia (AIM), Mark Rozario pada majlis penghargaan majlis i-Think, di sini hari ini.
Program Pemacuan i-Think yang dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 13 Mac lalu merupakan projek bersama Kementerian Pendidikan dan AIM.
Sebanyak 10 sekolah menjalankan projek perintis di bawah kendalian Unit Inovasi Khas (Unik) dan AIM. Kerajaan menyasarkan 1,000 lagi sekolah akan menerapkan sistem i-Think ini pada tahun depan manakala semua sekolah menjelang 2014.
Selain Nor Juliana Suhaila, pelajar tahun lima dari SK Seksyen 18, Shah Alam, Siti Nurhajar Mohd. Shukri dan guru SK Batu 9, Cheras, Suzilina Mohd. Sarom turut memenangi seunit iPad.
Ketiga-tiga pemenang tersebut adalah antara 140,000 pelajar daripada 390 buah sekolah dan 2,000 pengunjung komuniti berhampiran yang telah menghadiri program tersebut yang diadakan di 12 buah sekolah sejak Jun lalu.
Sementara itu, Naib Presiden Eksekutif, Eko-Sistem Pendidikan AIM, Eddie Razak berkata, program itu merupakan satu inisiatif untuk memperkenalkan kaedah dan metodologi berfikir dalam kalangan pelajar sekolah.

10 Sekolah Laksana I-Think – Metro


SISTEM pendidikan negara perlu melalui proses tranformasi bagi melahirkan generasi masa depan yang mempunyai inovasi, kemahiran berfikir secara kreatif dan analitikal.
Sehubungan itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata, sudah sampai masanya sistem pendidikan negara diberi nafas baru, sekali gus terus dapat menentukan hala tuju kehidupan rakyat lebih baik.
“Selama ini kita menekankan penghafalan. Oleh kerana dunia sudah berubah, keperluan kita adalah menyediakan generasi hari ini untuk dunia yang akan datang.
“Justeru, kita perlu melakukan tranformasi pendidikan yang mana intipatinya bagi menggalakkan pelajar berfikir kerana kita mahu melahirkan generasi yang mempunyai pemikiran kreatif, inovatif dan kritis,” katanya ketika merasmikan program i-Think di bangunan Parlimen, semalam.
Hadir sama Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran.
Program i-Think, projek bersama oleh Kementerian Pelajaran dan Agensi Inovasi Malaysia bertujuan memupuk kemahiran pemikiran tinggi dan inovatif di peringkat sekolah rendah dan menengah.
i-Think adalah pendekatan yang realistik dan praktikal untuk memupuk proses pemikiran dalam kaedah pengajaran dan pembelajaran di sekolah di kalangan guru dan pelajar sama-sama melalui penggunaan peta pemikiran yang dibangunkan oleh Dr David Hyerle.
Sebanyak 10 sekolah sudah menjalankan projek perintis di bawah kendalian Unit Inovasi Khas (Unik) dan Agensi Inovasi Malaysia. Kerajaan menjangkakan 1,000 lagi sekolah akan menerapkan sistem i-Think ini pada tahun depan dan kepada semua sekolah menjelang 2014.
Sementara itu, Muhyiddin berkata, menerusi program i-Think, kementerian berusaha menerap proses berfikir itu bagi membantu murid memahami sesuatu konsep dan mengaplikasinya dalam menyelesaikan permasalahan.

Template by:

Free Blog Templates